Maitojauhe Valmistus | Säilytys | Lähteet | Navigointivalikkolaajentamalla

Maito


kuivattuamaitoa elintarviketeollisuudessa äidinmaidonkorvikkeet venäläinenOsip Krichevsky1802kuivaamallapastöroidusta maidosta Ruuanvalmistukseensumu(tus)kuivattuahomogenoimatontalaktoosisenaviimeiseen myynti- tai käyttöpäivämääräänpakastamista







Maitojauhetta.


Maitojauhe on kuivattua maitoa. Maitojauhetta käytetään elintarviketeollisuudessa, kotitalouksissa sekä eläinten rehuksi [1]. Maitojauhepohjaisia valmisteita ovat muun muassa erilaiset kastike- ja keittoainekset, vanukasjauheet, jauhemaiset äidinmaidonkorvikkeet, lastenvelli- ja puurojauheet, kahvikermajauhe sekä kaakaomaitojauhe sekä suurtalouskäyttöön valmistetut erikoistuotteet.


Maitojauheen kehitti venäläinen tohtori Osip Krichevsky vuonna 1802 [2]



Valmistus |


Maitojauhe valmistetaan kuivaamalla eli poistamalla pastöroidusta maidosta vesi.[3] Maito kuivataan suihkuttamalla se kammioon, jossa se kohtaa vastakkaiseen suuntaan tulevan lämpimän ilmavirran. Lämmin ilma haihduttaa veden maitopisaroista, jonka jälkeen kuiva maitopulveri kerätään kasaan hienona pulverina. Kotitalouksien käyttöön tarkoitettu maitojauhe instantoidaan kuivatuksen jälkeen. Instantointi tarkoittaa maitojauheen hiukkaskoon kasvattamista. Isot hiukkaset liukenevat paremmin veteen kuin pienet hiukkaset [1]. Ruuanvalmistukseen käytetty maitojauhe on sumu(tus)kuivattua, instantoitua ja rasvatonta maitojauhetta. Maitojauhe on aina homogenoimatonta.[4] Maitojauhetta saa myös vähälaktoosisena. [5]


Yksi litra valmista maitoa saadaan sekoittamalla 2 dl maitojauhetta litraan vettä.[1]



Säilytys |


Avaamattomana tuote säilyy huoneenlämmössä vähintään viimeiseen myynti- tai käyttöpäivämäärään saakka. Avattuna, kosteudelta suojattuna säilyvyys on noin 1-3 kk, tuotteesta riippuen.[4] Maitojauheen rakenne ei kestä pakastamista sillä se paakkuuntuu, jonka jälkeen jauheen käyttö voi olla hankalaa.



Lähteet |



  1. abc http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/keittio/ruuan-raaka-aineet/maitovalmisteet - luettu 29.3.2013


  2. http://www.primaryinfo.com/milk-powder.htm - luettu 29.3.2013


  3. http://www.maitojaterveys.fi/www/fi/liitetiedostot/Maitotietoa_A5_36_net.pdf - luettu 29.3.2013


  4. ab http://www.valio.fi/tuotteet/artikkeli/mainio-maitojauhe/ - luettu 29.3.2013


  5. http://www.pohjois-savo.fi/multimagazine/web/2009/1-2009/Tosiasiat/1.php - luettu 29.3.2013



Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.







Popular posts from this blog

Adding axes to figuresAdding axes labels to LaTeX figuresLaTeX equivalent of ConTeXt buffersRotate a node but not its content: the case of the ellipse decorationHow to define the default vertical distance between nodes?TikZ scaling graphic and adjust node position and keep font sizeNumerical conditional within tikz keys?adding axes to shapesAlign axes across subfiguresAdding figures with a certain orderLine up nested tikz enviroments or how to get rid of themAdding axes labels to LaTeX figures

Tähtien Talli Jäsenet | Lähteet | NavigointivalikkoSuomen Hippos – Tähtien Talli

Do these cracks on my tires look bad? The Next CEO of Stack OverflowDry rot tire should I replace?Having to replace tiresFishtailed so easily? Bad tires? ABS?Filling the tires with something other than air, to avoid puncture hassles?Used Michelin tires safe to install?Do these tyre cracks necessitate replacement?Rumbling noise: tires or mechanicalIs it possible to fix noisy feathered tires?Are bad winter tires still better than summer tires in winter?Torque converter failure - Related to replacing only 2 tires?Why use snow tires on all 4 wheels on 2-wheel-drive cars?