Christian Gottfried Ehrenberg Lähteet | NavigointivalikkoAASP History

Saksalaiset ornitologitVuonna 1795 syntyneetVuonna 1876 kuolleet


19. huhtikuuta1795Delitzsch27. kesäkuuta1876BerliinisaksalainenteologiaalääketiedettäLeipzigissäBerliinissätutkimusmatkailijaanAlexander von HumboldtiinsienistäEgyptiinNiilinlaaksoonLähi-itäänWilhelm HemprichinPunaisenmerenkorallejahyönteisistäVenäjälleGustav RoseleviäalkueliöitäRoyal Societynlinnuistavaaleakultarinnankääpiökertunpunapyrstölepinkäisen







Christian Gottfried Ehrenberg.


Christian Gottfried Ehrenberg (19. huhtikuuta 1795 Delitzsch – 27. kesäkuuta 1876 Berliini) oli saksalainen luonnontieteilijä. Hän oli aikansa merkittävimpiä ja tuotteliaimpia alan tiedemiehiä.


Hänen isänsä oli tuomari. Hän opiskeli ensin teologiaa, sitten lääketiedettä ja luonnonhistoriaa, ensin Leipzigissä ja vuodesta 1817 alkaen Berliinissä, missä hän tutustui kuuluisaan tutkimusmatkailijaan Alexander von Humboldtiin (1769–1859). 1818 hän väitteli tohtoriksi Berliinin ympäristön sienistä, Sylvae mycologicae Berolinenses.


1820–1825 hän teki tutkimusmatkan Egyptiin, Niilinlaaksoon ja Lähi-itään yhdessä ystävänsä Wilhelm Hemprichin kanssa. Hän tutki muun muassa Punaisenmeren koralleja. Hemprichin kuoltua Massawassa Ehrenberg palasi Eurooppaan. Hän julkaisi tutkimusmatkan tulokset Symbolae physicae (1828–1834) molempien nimellä, sekä useita tutkielmia hyönteisistä ja koralleista.


1827 hänet kutsuttiin Berliinin yliopiston lääketieteen professoriksi. 1829 hän osallistui Humboldtin kanssa tutkimusmatkalle Venäjälle. Retkikunnan kolmas jäsen oli Gustav Rose. Paluunsa jälkeen hän keskittyi tutkimuksiinsa mikroskooppisista organismeista, joita siihen mennessä ei ollut juuri lainkaan tutkittu.


1831 Ehrenberg nai Gustav Rosen sukulaistytön Julien. Heille syntyi neljä tytärtä ja poika. Julie kuoli 1848. Vuonna 1852 Ehrenberg avioitui toisen kerran Karolina Fricciuksen kanssa. 1855 hänet äänestettiin Berliinin yliopiston varakansleriksi. Reisiluun murtuma 1864 sorti hänet vuoteeseen pitkäksi ajaksi ja silmäsairaus uhkasi viedä häneltä näön, mutta onnistunut kaihileikkaus vuonna 1867 pelasti hänen näkönsä, ja hän pystyi vielä seitsemän vuotta jatkamaan tutkimuksiaan.


Lähes 30 vuotta Ehrenberg tutki vedessä, maaperässä, sedimenteissä ja kallioissa esiintyviä organismeja ja löysi tuhansia uusia eliölajeja, muun muassa leviä, siimaeliöitä ja alkueliöitä. Hän julkaisi aiheesta yli 400 tieteellistä kirjoitusta. Hän oli Royal Societyn jäsen vuodesta 1837.


Hänen kuolemansa jälkeen hänen mikro-organismien kokoelmansa sijoitettiin Humboldtin yliopistoon Berliinissä. Kokoelma käsittää muun muassa 40 000 mikroskooppista preparaattia, 3 000 kynä- ja mustepiirrosta ja lähes tuhannen kirjeen kirjeenvaihdon.


Ehrenberg ja Hemprich nimesivät linnuista muun muassa vaaleakultarinnan, kääpiökertun ja punapyrstölepinkäisen.



Lähteet |


  • AASP History

Popular posts from this blog

Adding axes to figuresAdding axes labels to LaTeX figuresLaTeX equivalent of ConTeXt buffersRotate a node but not its content: the case of the ellipse decorationHow to define the default vertical distance between nodes?TikZ scaling graphic and adjust node position and keep font sizeNumerical conditional within tikz keys?adding axes to shapesAlign axes across subfiguresAdding figures with a certain orderLine up nested tikz enviroments or how to get rid of themAdding axes labels to LaTeX figures

Luettelo Yhdysvaltain laivaston lentotukialuksista Lähteet | Navigointivalikko

Gary (muusikko) Sisällysluettelo Historia | Rockin' High | Lähteet | Aiheesta muualla | NavigointivalikkoInfobox OKTuomas "Gary" Keskinen Ancaran kitaristiksiProjekti Rockin' High